Şahin: Uzlaşılmazsa, Bakanlar Kurulu, iki alternatiften birini kabul eder

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2006 01:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu İşveren Kurulu olarak toplu görüşmelerde iki alternatifli teklif sunduklarını belirterek, "Uzlaştırma Kurulu'nun raporundan sonra bir mutabakat zaptı imzalanamaması halinde, Bakanlar Kurulu sunduğumuz bu iki alternatiften birini kabul edecek" dedi.

Şahin, düzenlediği basın toplantısında memur sendikalarıyla yürütülen toplu görüşme süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hükümet'in iş başına geldikten sonra kamu çalışanlarının durumlarında yapılan iyileştirmelerle ilgili bilgi veren Şahin, son 4 yılda enflasyondaki artışın yüzde 46,2, memur maaşlarındaki artışın ise yüzde 72,2 oranında olduğunu anlattı.

Kamu çalışanlarının alım gücünde bu süreçte büyük artış olduğunu ileri süren Şahin, buna bazı örnekler de verdi.

Kamu-Sen'in araştırmasına göre memurların yarısına yakınının kendi evlerinde oturduğunu belirten Şahin, TOKİ'nin çalışmalarının bunda büyük payı olduğunu savundu.

Şahin konut, tüketici ve taşıt kredilerinde yaşanan artışın da ekonomik iyileşmenin sonucu olduğunu iddia etti.

Konfederasyonların sunduğu tekliflere göre en düşük memur maaşının 1000 YTL'nin üzerine çıkarılmasının istendiğini belirten Şahin, bunun bütçeye 15 milyar YTL ilave yük anlamına geldiğini bildirdi.

Bunun kabul edilmesi halinde bütçede yatırım, faiz, mal ve hizmet alımı için ayrılan giderlerden kısıntı yapılması gerektiğini anlatan Şahin, bunu yapamayacaklarını söyledi.

Toplu görüşmelerde Kamu İşveren Kurulu olarak iki alternatifli teklif sunduklarını belirten Şahin, kamu çalışanları enflasyonun biraz daha üzerinde zam alsınlar düşüncesiyle diğer kalemlerden aktarma yaparak personel giderlerini artırdıklarını bildirdi.

Şahin, Uzlaştırma Kurulu'nun raporundan sonra bir mutabakat zaptı imzalanamaması halinde, Bakanlar Kurulu'nun sundukları bu iki alternatiften birini kabul edeceğini kaydetti.

Şahin, tekliflerine göre en düşük memur maaşının aile yardımı hariç 665 YTL iken, 2007'nin Temmuz ayında yüzde 13.6'lık artışla 755 YTL olacağını ifade etti.

2007'deki enflasyon hedefinin yüzde 4, en düşük memur maaşına yapılacak artış oranının ise yüzde 13,6 olduğuna işaret eden Şahin, ortalama memur maaş zammı oranının yüzde 10,7 civarında olacağını söyledi.

"Keşke daha fazla artış yapma imkanına sahip olsaydık" diyen Şahin, bunun için diğer kalemlerden kesinti yapmak gerektiğini, bu takdirde de Türkiye'nin diğer ihtiyaçlarının görülemeyeceğini anlattı.

Sosyal kesimlerin mali ve sosyal durumlarını iyileştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Şahin, "Ama bundan daha büyük bir hedefimiz var. O da Türkiye'de bozulan ekonomik dengeleri yerine oturtmak ve Türkiye'nin istikrarlı bir yapıya kavuşmasını temin etmektir" dedi.

Memurların maaşlarında daha fazla iyileştirme yapılması talebi ve beklentisi olduğunu ifade eden Şahin, "Bunu yapmaktan büyük sevinç ve övünç de duyuyoruz. Hatta seçim de yaklaşıyor. Diğer kalemlerden kesinti yaparak memurlarımıza çok büyük oranda artış yapabiliriz ama bu bize siyaseten avantaj getirse bile ülke ekonomisine kaybettirir" diye konuştu.

Şahin ekonomik istikrar programının devam etmesi gerektiğini belirtti.

Konfederasyonlardan eylem yapacakları yönünde açıklamalar geldiğini hatırlatan Şahin, "Tabii ki yasal sınırlar içinde hareket etme koşuluyla her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü yapabilirler. Türkiye demokratik ve özgür bir ülkedir. Ancak bunu yaparken mutlaka yasal sınırlar içinde hareket etmeliler" dedi.

Bir konfederasyondan, belirli bir tarihten itibaren boykot uygulanacağı, greve gidileceği anlamına gelen açıklama yapıldığını kaydeden Şahin, söyle konuştu:

"Bunu son derece talihsiz bir beyan olarak değerlendiriyorum. Çünkü şu andaki yasal mevzuata, Anayasa'ya ve 4688 sayılı Yasa'ya göre memurlarımızın grev hakkı yoktur. Dolayısıyla toplu işi bırakma, grev gibi bir takım eylemler Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin (e) fıkrasına göre memuriyetten çıkarma nedenidir. O nedenle lütfen görevlerinizi ve sorumluluklarınızı bilerek hareket edin. Birtakım dolduruşlara gelmeyin. Çoluk çocuğunuz var. Yasalar uygulanır hakkınızda, mağdur olursunuz. Biz bunu asla istemeyiz. Yapılacak olan her türlü eylem mutlaka yasal sınırlar içerisinde olmalıdır."

Yönelttikleri teklifin 2007 yılı hedefleri bakımından makul olduğunu ifade eden Şahin, "Keşke konfederasyonlarımız bunu kabul etselerdi ve diğer talepleriyle birlikte bunları bir protokole bağlayabilseydik. Onlar için de çok daha iyi olurdu" dedi.

Bir mutabakat zaptı imzalayamadıkları için gündeme getirilen mali ve sosyal haklar dışındaki konularla ilgili de bir mutabakat zaptı imzalayamadıklarını kaydeden Şahin, konfederasyonların Uzlaştırma Kurulu'nun kararından sonra tekrar bir araya geldiklerinde bunları düşünerek masaya oturacakları umudu taşıdığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber